17
juli
2019
|
11:00
Europe/Amsterdam

de Tijd Vooruit Anders bekeken

Samenvatting

Als je het congrescentrum in Zeist binnenloopt, dan kun je ‘m gewoon niet missen. De bouwwand! Deze wand is onderdeel van de tentoonstelling: de Tijd Vooruit. De studenten vulden een 23 meter lange bouwwand in het Atrium in Zeist.

In mei en juni 2019 hebben zeven studenten (Graphic Design en Illustration) van de Hogeschool voor Kunsten Utrecht gewerkt aan een project voor Achmea.Wij vroegen de studenten om hun kijk te geven op hedendaagse en toekomstige thema’s die voor Achmea en de maatschappij belangrijk zijn. Het project is onderdeel van Anders Kijken
 

Een kale bouwwand Daar kun je ook mooie dingen mee doen!

Vanuit Anders Kijken hebben we aan het project de Tijd Vooruit gevraagd of we deze bouwwand mochten gebruiken voor een opdracht.Hier is enthousiast op gereageerd en de studenten zijn met veel plezier aan de slag gegaan.
 

Rode draad de Tijd Vooruit

Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen. Deze uitspraak van de Deense filosoof Søren Kierkegaard verwoordt mooi waarom mensen zichzelf willen verzekeren.Met de kennis van het verleden kijken we vooruit en verzekeren ons voor mogelijke gebeurtenissen in de toekomst. In de tentoonstelling leiden we de bezoeker langs belangwekkende momenten in de geschiedenis. Daarbij duiden we de rol van Achmea als verzekeraar in een maatschappelijke context. De rode draad van dit verhaal is het coöperatieve gedachtengoed. Met deze uitspraak, aanvullende informatie en met de goedbedoelde waarschuwing: ‘Het mag niets verklappen over de tentoonstelling’ gingen de studenten aan de slag.
 

Wat als… En dan?

Bij onderzoek door de studenten naar wat Achmea deed en doet stuitten zij telkens op dezelfde vraag: Wat Als… Wat zou er dan gebeuren? Dit is op unieke manier vertaald naar het concept Wat Als.. en Dan?Wat als… je tandenborstel breekt? Wat als… iedereen zelfvoorzienend zou zijn? En dan?Met deze vraagstukken zijn ze aan de slag gegaan. Gebaseerd op de toekomst en hedendaagse taferelen, om de toeschouwer te betrekken en te laten realiseren.Het resultaat is een tijdlijn van keuzes, die je meeneemt om de ‘juiste ’beslissing te maken.Maar dat weten we vaak pas achteraf!

Boilerplate

In Zeist wordt gebouwd aan de tentoonstelling over de geschiedenis van Achmea en haar merken
Rode draad van de tentoonstelling is dat we door alle tijden heen onze tijd vooruit zijn geweest.Studenten van de HKU hebben op basis van  thema's lrelevant voor Achmea en de maatschappij - samen met de rode draad van de tentoonstelling- hun kijk gegeven op wat de Tijd Vooruit is. Hun visie en resultaat bekijk je in deze video.